Τετάρτη

24grammata Culture e-Magazine

  • Αποκτήστε εντελώς δωρεάν τη νέα ποιητική εικαστική συλλογή του Ν. Λυγερού (αποκλειστική έκδοση του 24grammata.com
  • ειδικό αφιέρωμα στη γενοκτονια των Αρμενίων

Οι λέξεις της εβδομάδας: Ποιοι ήταν Αλαζόνες και οι Χάλυβες;

24grammata.com


Από τα αρχαία,ήδη, χρόνια η λ. Αλαζόνας δήλωνε τον αγύρτη, τον περιπλανώμενο, τον απατεώνα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ηρόδοτου οι Αλαζώνες (στην αρχαιότητα η παραλήγουσα γράφεται με -ω-, ενώ σήμερα επικρατεί ο μεταπλασμένος τύπος -ονας-, όμικρον σε όλες τις πτώσεις) ήταν Θρακικό φύλο (;), που κατοικούσε στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου (σημερινά σύνορα Γεωργία&sigmaf ; και Τουρκίας). Για τον τόπο που έδρασαν και την καταγωγή τους οι απόψεις διίστανται: άλλοι τις αναφέρουν με σκυθικό φύλο, άλλοι με Θρακικό και άλλοι τους συγχέουν με τις θρυλι&ka ppa;ές Αμαζόνες. Οι Αλαζόνες θεωρούνται ημινομαδικό φύλο, γι αυτό από την αρχαιότητα το εθνωνύμιο συνδυάστηκε με το ρ. Αλάομαι (: περιφέρομαι) > αλήτης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το υπερο& pi;τικό ύφος των ιππέων Αλαζόνων έδωσε στη λέξη τη σημασία του υπερόπτη και του καυχησιάρη. Η λέξη με τη σημερινή της σημασία καθιερώθηκε λόγω της αρχ. αττικής κωμωδίας, του Αλαζόνα, ο οπο&#94 3;ος αντιδιαστελλόταν στον Είρωνα.

Πάντως, στην ίδια περιοχή έδρασαν, και για αυτό συχνά συγχέονται, και οι Χάλυβες...για περισσότερα διαβάστε εδώ

> Το 24grammata.com προτείνει την πιο εύκολη, άμεση και ποιοτική λύση για την έκδοση βιβλίων κλικ εδώ

>> Βάλτε Δωρεάν το widget με τα ebooks του 24grammata.com στον ιστότοπο σας. κλικ εδώ


Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com. Μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα εβδομαδιαία ανανέ&ome ga;ση από τα 24γραμματα, στη διεύθυνση http://24grammata.com/?page_id=6.



Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα, μπορείτε να επιβεβαιώστε ότι θέλετε να αφαιρέσετε το email σας από την ενημερωτική λίστα, αυτό το link

24γραμματα© 2011. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

Powered by PHPlist2.10.13, &copy tincan ltd

Ποιοι μας τιμούν και που...