Τρίτη

Συνεργασία αποφάσισαν Μάνος - Τζήμερος

Του Δημήτρη Τσιούφου: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112868024

Την εκλογική τους συνεργασία ανακοινώνουν σήμερα ο Στέφανος Μάνος και ο Θ. Τζήμερος σε μία προσπάθεια να εκφραστεί κάτω από ένα ψηφοδέλτιο η φιλελεύθερη κεντροδεξιά και να καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η συνεργασία μεταξύ της Δημιουργίας Ξανά του κ. Τζήμερου και της Δράσης του κ. Μάνου κρίθηκε αναγκαία μετά την εκλογική συνεργασία της κ. Μπακογιάννη με τη Ν.Δ. και στο διάστημα αυτών των διαβουλεύσεων οι δύο πρώτοι είχαν απορρίψει την πρόταση συστράτευσης που τους απήθυνε ο Αντ. Σαμαράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές της 6ης Μαΐου η πρωτοεμφανιζόμενη Δημιουργία Ξανά είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το 2,15% των ψηφοφόρων, ενώ η Δράση σε συνεργασία με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρ. Βαλλιανάτου (συνεργασία που θα συνεχιστεί) είχε αποσπάσει το 1,80%, γεγονός που καθιστά εφικτή την υπέρβαση του 3% για την εκπροσώπηση του νέου σχήματος στη νέα Βουλή.

Συνάντηση
Χθες, ο κ. Τζήμερος, μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, στάθηκε ιδιαίτερα στην φιλελεύθερη προσέγγιση του προβλήματος, τονίζοντας πως «ευρωπαϊκή βοήθεια θα πιάσει τόπο και θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη εφόσον η χώρα μας κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της γραφειοκρατίας, της απελευθέρωσης της οικονομίας και της διαφθοράς».

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου τόσο ο κ. Μάνος όσο και ο κ. Τζήμερος είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τις φιλευρωπαϊκές δυνάμεις (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.), γεγονός που μάλλον προεξοφλεί τη στάση τους, αν ο κομματικός συμμαχικός σχηματισμός που θα ανακοινώσουν σήμερα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Χθες, εξάλλου, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Δράση ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Νίκος Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «τούτη την κρίσιμη ώρα είναι αναγκαίο να ακουστεί η φωνή της λογικής και της ευθύνης», καλώντας τους φιλελεύθερους πολίτες να στηρίξουν τη συνεργασία της Δράσης με τη Δημιουργία Ξανά.

Επαφές
Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες επί του παρόντος πληροφορίες, κάνουν λόγο για επαφές των κυρίων Μάνου και Τζήμερου με τον ευρωβουλευτή της ΔΗΣΥ Θ. Σκυλλακάκη, που χθες διαχώρισε και επισήμως την αντίθεσή του με την απόφαση της κ. Μπακογιάννη να συνεργαστεί εκλογικά με τη Ν.Δ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκυλλακάκης δεν αποκλείεται να στηρίξει στις επόμενες εκλογές τη συνεργασία των δύο φιλελεύθερων κομματικών φορέων, καθώς και πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν από αυτούς που δούλεψαν για τη συνεργασία της ΔΗ.ΣΥ. με τη Δράση, προσπάθεια που ως γνωστόν δεν ευοδώθηκε την τελευταία στιγμή, εξαιτίας κάποιων επιμέρους διαφωνιών μεταξύ του Στ. Μάνου και της Ντ. Μπακογιάννη.

Η Δράση, ωστόσο, κατέγραψε χθες και μια σοβαρή απώλεια. καθώς ο επιχειρηματίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος Στελ. Σταυρίδης ανακοίνωσε ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα στηρίξει (χωρίς να είναι υποψήφιος) τη Ν.Δ., ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα συσπείρωσης του Αντ. Σαμαρά.

Ποιοι μας τιμούν και που...